Eurovision 2013

Tidligere i mitt bloggliv skrev jeg en semi-online anmeldelse av eurovision. Nå er det på tide å gjenoppta tradisjonen. Oppdager at jeg nå er edru. Her hentes det frem en flaske vin, det helles i glasset. Vi er klare!

Jeg startet med å se “bakomprogrammet”. Ganske morsomt faktisk, en av de beste delene var et intervju med en svensk produsent som sa ting akkurat som de var. Blant annet noen italienere som skulle ha skyer og soloppgang. Det var selvsagt litt vanskelig å få til, han sa det så fint som mulig til italienerne. Han sa etter at de var gått at han var enig i dem i at Italiensk vin og mat kanskje var verdens beste. Italiensk TV derimot, kunne han styre seg for.

Så entre – flott konsept inspirert av åpningsseremoniene i OL. Flaggbærere og artister kommer gående over en modell av Öresundsbroen.

Så kommer landene:

01.Frankrike:

L’Enfer et Moi:

Rocka dame, som ser ut som om har gått “Walk of shame”. Gårsdagsmascara. Bustete hår. Kjole som ser ut som en sundklippet søppelsekk. Sikkert en pen dame, med litt dempet sminke og en annen kjole. Ok da. Hun er helt grei. Jeg er ikke spesielt kravstor.

Sangen var faktisk ikke så verst. Positiv overraskelse! Hun har en bra stemme. Jo, denne kunne jeg stemt på. Den er faktisk grei nok.

02.Litauen

Something:

Også en sang med noe rocka preg. Han ser ut som han som hun i den forrige sangen har hatt seg med dagen før. Sort skinjakke, hvit T-skjorte og sort bukse.

Litt mer happy sang enn den forrige. Synes jeg hører at han ikke er helt trygg på de høyeste tonene, derfor holder han seg mest i dybden. Ikke så veldig bra engelsk uttale. Altfor pregløs sang til at jeg gidder å bry meg.

03.Moldova

O Mie:

Pen dame, litt for tynn for min smak. Mye kjole. Frisyre: WTF? Ser ut som om overdelen hennes er laget av papp. Men som sagt, jeg er ikke kravstor. Hun er også helt grei. VELDIG mye kjole. Flammer og lyn og det som verre er.

Hun synger bra. Tradisjonell ballade. Dramatisk og følsom. Grei nok. Men er den bra nok? Nei, jeg gidder heller ikke her.

04.Finland

Marry Me:

Brudekjole. Glorete sådan. Her er vel hovedformålet å fremstå humoristisk. Pen dame også her. Pene kordamer også. Men som sagt: Jeg er ikke spesielt kravstor. Det skal ikke så mye til i min alder for at en dame er pen. Sånn sett er det greit, utvalget blir bare større og større.

Sangen er morsom og drivende. Dette er en sang man husker. Hun er en OK, sanger. Ikke så bra sanger som damen fra Moldova. Men det er ikke så nøye, for dette er ikke en sang som krever en god sanger. Tradisjonell pop hun fremfører bra.

05.Spania

Contigo Hasta El Final:

Sekkepiper og en mystisk dame kommer inn fra mørket. Merkelig nok også en pen dame. I gul kjole. Flankert av menn med gitarer i dress.

Ja, sangen var grei nok den. Men dessverre synger hun ikke så bra. Høres ut som om hun er nervøs og at hun egentlig kan synge bra. Det er bedre når hun tar i. Kunne jeg stemt på den: Tja.

06.Belgia

Love Kills:

Ung mann i dress med Bieber-inspirert frisyre. Flankert av søte dansedamer i sorte kjoler. Enkelt og rett frem scene.

Sang: Han kan visst synge, tror jeg. Lett dancepreg. Klarte å begeistre publikum. Jeg er avmålt, men syntes faktisk ikke den er så verst. Kunne ha stemt på den, men det er ikke min musikkstil egentlig.

07.Estland

Et Uus Saks Alguse:

Endelig en dame som ikke ser ut som et juletre eller som hun kommer fra fest. Avdempet dame som konsentrerer seg om det hun skal gjøre: Synge. Enkel hvit kjole som passer godt til hennes mørke farger. Ok, jeg ser at hun har klær på. De passer.

Sålangt den fineste balladen i konkurransen. Estisk er ikke så verst et sang-språk kan det høres ut som. En litt rundere variant av finsk. Hun er flink til å synge og gjør det også. Men kanskje litt kjedelig…

08.Hviterussland

Solayoh:

Lettkledd dame som kommer ut av en diskokule. Hun gjør seg i lettkledd tilstand. Det gjør meg faktisk ingen ting at hun er lettkledd. Det å lettkle seg kan hun.

Sangen er pregløs pop. Denne kommer jeg til å glemme. Jeg glemmer den underveis. Klarer ikke å finne noe spesielt å henge den på liksom.

09.Malta

Tomorrow:

Smilende ung mann i vest, skjorte og brun bukse. Flankert av mandolin, gitar og trommer. Og et par søte kordamer.

Enkel og happy melodi. Når jeg tenker meg om har jeg hørt denne før – på semifinalen som Norge var med i for et par dager siden. Noen ganger er det greit med enkle sanger, for det enkleste er ofte beste. Dette er en litt sånn sommerhitaktig låt som skaper god stemning.

10.Russland

What If:

Mørkhåret skjønnhet i en lys kjole. Lysende runde lamper kommer plutselig.

Ballade med lett såpeoperapreg. God sang. Grei sang for noen med kjærlighetssorg å sitte og gråte til. Akkurat nå har jeg ikke kjærlighetssorg, så det var jo litt dumt akkurat det. Men jeg synes likevel sangen var bra. Skaper god stemning i salen ser det ut til. Har faktisk en vinnersjanse denne.

11.Tyskland

Glorious:

Blond tysk skjønnhet i gyllen paljettkjole. Som står på et stativ med trapp. Ser noe malplassert ut med en trapp opp til…ingen ting…. Om det har vært noe mer med den trappa – men nei. Det er bare en trapp midt oppå scenen uten mål og mening.

Sangen: Nei. Bare dunk-dunk uten noe som helst særpreg. Jo, den likna litt på “Euphoria”. Men Euphoria var faktisk bra. Denne er ikke bra.

12.Armenia

Lonely Planet:

Langhåra rockemann i hvit skjorte og vest med dongeri. Flankert av rockemenn i et rockeband. Lover godt :)

Han synger bra, og sangen er faktisk ikke så verst. Og teksten virker å være riktig så miljøengasjert. Jo, denne er bra.

26 land? Altså 14 igjen. Oh my god! En liten pause nå. Humorinnslag. Litt morsomt. Har sett morsommere ting.

13.Nederland

Birds:

Enkelt kledd og konsentrerer seg om å synge. Ikke noe dilldall.

Sangen begynner lavmælt og bygger seg opp. Hun synger godt. Jaja, grei nok.

14.Romania

It’s My Life:

Mann i kjole. Med synlig bryst og tungt kors på brystet. Han står oppå noe som ser ut som en rød presenning. Lettkledde damer og menn kommer løpende ut fra under presenningen.

Ordentlig kastratsang dette her. Beklager dette blir bare rart. Han synger veldig bra. Men det er veldig rart. Om man skal ha noe til å synge så høyt kan man vel ha en dame til å synge det? Og kjoler er jo damer flinke til å ha på seg også. Jaja, dette er jo en homofest. Så kjør på.

15.Storbritannia

Believe In Me:

Gode gamle Bonnie Tyler. Hun holder seg godt for alderen, eller kanskje ikke? Sort kjole.

Ikke hennes beste sang dette. Nei.

16.Sverige

You:

Lyst kledd ung mann. Som vi formoder ikke liker damer på DEN måten. Som sagt: Dette er jo en homofest så kjør på!

Denne mannen synger som en mann. Har ikke på seg kjole og synger faktisk helt greit. Var driv i denne.

17.Ungarn

Kedvesem:

Skjeggete hipster med briller og skjegg. Tegnefilm på baklerretet.

Lavmælt og enkel låt. Som jeg tidligere har sagt så er ofte det det beste. Vel kanskje ikke.  Jeg tror ikke han egentlig er noe særlig flink å synge. Han prøver heller ikke.

18.Danmark

Only Teardrops:

Søt pike i enkel hvit kjole. Trommer og fløyter.

Denne var sålangt den beste. Men så er jo dette en av favorittene. Låten har særpreg, det synges bra. Tøft arrangement. Den har alt! Om jeg skulle stemme på noen blir det nok Danmark.

19.Island

Eg å Lif:

Altså dette betyr ikke “Jeg og Liv”, men at han er i live. Langhåra blond Gother. Velkledd og med riktig mange ringer på fingrene. Islandsk motiv på lerretet.

Jo synge kan han. Ballade som bygger seg opp etterhvert. Rart å høre på islandsk. Det høres ut som norsk, bare at alle vokalene og konsonantene er byttet ut. Men fin sang. På min liste kommer Danmark som nummer 1 og Island som nummer 2 så langt. Har en vinnersjanse!

20.Azerbadjan

Hold Me:

Ung velkledd mann i vest. Som sitter på en glasskasse. Og det sitter en mann inni glasskassen også. Som klatrer rundt i glasskassen. Plutselig er han opp ned. Rare greier.

Joda, mannen oppå kassen synger. Og han kan synge. Ok – nå skjønner jeg konseptet. Han inni kassen er hans “Onde Tvilling” eller noe slikt? Også kommer det en dame med en lang rød kjole.  VELDIG LANG rød kjole. Utenfor kassen. Mannen inni kassen blir overøst med røde rosebladliknende ting. Sangen: Hm, sang han noe? Husker ikke noe av den.

21.Hellas

Alcohol is Free:

Formodentlig tradisjonelt utkledde greske menn i ulike aldre med instrumenter. En gammel gubbe med mandolin står i midten.

Jo, det var litt reggeae/ska-preg på dette. Det var faktisk ikke så dumt dette her. En slags gresk variant av Misvær Skaforening? Likte faktisk denne :)

22.Ukraina

Gravity:

Damen blir bært inn av en kjempe. Joda, pen er hun. Og i en enkel hvit kjole ikke så ulik MB sin. Hun står på en stein, og mørke korister står bokstavelig talt i tåka bak henne.

Veldig Grand Prix fra Øst-Europa dette her ja. Også en sånn sang som jeg glemmer underveis.

23.Italia

L’Essenziale:

Ulastelig antrukket ung mann i dress. Ikke noen damer i lange kjoler eller onde tvillinger i glassbokser her.

Ballade. Joda. Grei nok. Men kommer jeg til å huske denne? Nei.

24.Norge

I Feed You My Love:

MB i hvit kjole flankert av mørke korister. Nydelig dame dette her.

Jeg liker denne sangen faktisk! I år har vi faktisk sendt en som har en vinnersjanse og vi krysser fingrene :)  Hun har en fantastisk stemme, og eier salen.

25.Georgia

Waterfall:

Mørkt kledd mann og lyst kledd dame. Røykmaskiner.

Jo, denne var faktisk ikke verst. De synger godt. En fin duett.

26.Irland

Only Love Survives:

Ung mann i skinn fra topp til tå. Urovekkende lettkledde tatoverte menn med trommer. Det er noen damer der også som korer.

Ikke veldig irsk dette nei. Jeg vet ikke hva det er. Nei.

Joda, da har jeg lidd meg gjennom dette. I fjor var jeg så heldig at jeg slapp, da jeg hadde noen elskverdige venner som gifta seg akkurat på dagen da det var finale :) . Ellers så ser fjorårets vinner ut til å ha grodd fjær siden sist. Takk for i aften :)

3
 
 
 
 
avatar

About Vebjørn Sletten

Bor i Mo i Rana og liker å skrive litt. Jeg heter Vebjørn, men blogget tidligere som Johni Schuweldahl. Nå vil jeg bare være Vebjørn når jeg blogger ;)
Uncategorized , , ,

17 comments


 1. Du får tommel – litt fordi du har den påkrevde ironiske distansen, men mest fordi du nevnte Misvær Skaforening. Er veldig glad i ska, og Misvær Skaforening er er et dødsbra live-band. :-)

  • Jepp, har sjøl sett dem et par ganger og det er ingen som skaper god stemning som dem :)

   • Stemningen var topp på den konserten jeg var på. Han vokalisten er den hviteste og mest groovy rasta-neger’n jeg har sett. 😉
    “N-cha n-cha n-cha n-cha”.
    Liker det kompet som liksom henger litt bakpå (er det ikke synkopert, det heter?).
    Vet du om de holder på fortsatt?

    • Det er noen år siden jeg har sett dem, men de har figurert på rockefestivaler og slikt jeg har vært på. Husker dessverre ikke hvilken og når det var sist, men god stemning var det :)

 2. Tradisjonen tro så vi på MGP – jeg og mitt lys på jorden, og jeg registrerte et lite, hviskende yes’ hver gang Nederland fikk poeng.

  Birds falling down the rooftops
  Out of the sky like raindrops
  No air, no pride.

  Hun hadde fått med seg teksten. Det hadde ikke jeg.

  • Jo, jeg likte den jeg også :) Dessverre var det få av de beste sangene som fikk poeng. Ukraina og Azerbadjan havnet alt for høyt, selv om at de hadde totalt intetsigende sanger begge to. Nederland og Island fortjente mye mer poeng enn de fikk!

 3. Mye av moroa for min del er å se hvor teite frisyrene er, hvor vanvittige kostymene er og hvor jævlig sangene er (noen av dem) – ingen nevnt osv… 😀 Jeg gadd ikke se mgp for noen år tilbake, men har fått tilbake gleden av showet med all dets velde, både kastratsangere og hoppende grekere med verdens minste gitar, kjoler som blir lenger og lenger og lenger… og frisyrer som ser ut som de faktisk har stjålet trosteredet fra skauen bakom huset jeg bor… 😆 Samma hvem som vant. Gøy er det.

  1

 4. Tradisjonen tro så satt jeg langt unna tv-skjermen. Nærmere bestemt så satt jeg ute og kosa meg med et/flere glass hvitvin. Men flott at noen har glede av gildet :-)

  -fia

 5. Jeg fikk bare med meg de fire siste bidragene, og det var særlig, ja helt spesielt det siste, fra Irland som fikk meg til å føle en lettelse av å ikke ha sett alt. Men, jøss… horrorfaktoren høres jo ut til å ha vært på plass i år også, og den er jo ikke bare bare…

 6. Ja så var det over for i år også. Jeg liker å se på alle de rare kostymene og du bemerker det så fint her over at jeg måtte smile! Takk skal du ha for oppdateringen! :)

 7. Som vi, dvs Jimmy Carr, sier:

  Michael Jacksons sales rocketed after he died.
  Just like to point that out to Justin Biebers record company

  Akk ja.

  1

  • Unge artister er som den unge sjimpansen Julius: Søte og sjarmerende. Helt til de blir voksne. Da blir de uspiselige, brautende og farlige, og kan ikke leve blant mennesker.

   • Slike som Bieber overlever sjeldent overgangen til voksen, så pyttsan. Han ender nok som en drita full danskebåtshclägersanger tenker jeg. Hvis han ikke doper seg ihjel før den tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *