Flyktningekatastrofen i Middelhavet

Jeg har i hele dag gått og vært forferdet, og samtidig forbannet over den katastrofen som nå utspiller seg i Middelhavet. Først og fremst fordi så mange fedre, mødre, døtre og sønner blir borte for alltid. Men også fordi debatten her hjemme har tatt helt av.

Først så fikk jeg et inntrykk av at mange mente det var Erna Solberg personlig sin skyld at flyktningene døde. (http://nordnorskdebatt.no/article/erna-solberg-kveles-skam-her). Selvsagt er det å dra det litt langt å holde Norge som land, og vår statsminister ansvarlig for katastrofen. Men hvordan skal man reagere når man ser slike bilder?

Så svingte pendelen helt ut på andre siden i norske kommentarfelter, og enkelte syntes å mene at det var helt rett at disse stakkars menneskene drukna. Så skulle det liksom skremme andre fra å prøve å gjøre det samme. (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Batflyktningene-hetses-i-kommentarfelt-7988595.html). Dette er noe verre, og gjør meg for å være helt ærlig, svært bekymret over hva som rører seg i norske hoder.

Det er naturlig at slike grusomme hendelser vekker sterke følelser. Og det skal det. Imidlertid må jo skylden for denne katastrofen fordeles på EU/Schengen som helhet, og ikke bare Norge som land. Katastrofen har jo også utviklet seg over noe tid, slik at det ikke bare er dagens regjering som kan klandres for manglende handlekraft.

Nå ser jeg at regjeringen har vedtatt å sende en båt, senest 1. august. Nå synes jeg personlig det er litt lite, og for sent. Man burde kunne sendt en båt innen en måneds tid, og sendt flere båter i månedene som fulgte. Jeg registrerer imidlertid at eksperter på området er glade for at regjeringen har tatt dette grepet. Å gjøre litt, er tross alt bedre enn å gjøre ingen ting.

Europa må innse at vi har et problem vi må løse sammen. Det blir meningsløst å diskutere Norge som et enkeltland i slike sammenhenger.  Jeg synes innvandringen til Sverige blir noe for uansvarlig, mens det vi har her hjemme nok er noe for smålig. Europa må bli enig om en felles poltikk, og at ansvaret fordeles mellom landene. Noe avtaleverk finnes allerede, men det er nok dessverre tilpasset en annen virkelighet. Europa må i enda sterkere grad samarbeide og fordele byrden seg i mellom, både når det gjelder de som skal få lov til å bli, men også på å få sendt tilbake de som ikke har reelle beskyttelsesbehov.

Vi får håpe at disse menneskenes meningsløse og tragiske død medfører at et slikt samarbeid kommer på plass, og at slike tragedier kan unngås for fremtiden.

4
 
 
 
 
avatar

About Vebjørn Sletten

Bor i Mo i Rana og liker å skrive litt. Jeg heter Vebjørn, men blogget tidligere som Johni Schuweldahl. Nå vil jeg bare være Vebjørn når jeg blogger ;)
Uncategorized , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *