Sammfunsvitenskapelige studier og misfornøyde studenter

Dette er en kommentar til innlegget til student Mathilde Fjeldstad på Aftenpostens “Si:D” (http://www.aftenposten.no/meninger/sid/FpU-medlem-Mathilde-Fjeldstad-Pa-mitt-studium-vil-ingen-hore-pa-mine-losninger-8033257.html).

Premisset er som følger: Vedkommende student er medlem av FpU (Fremskrittspartiets ungdom). Hun opplever at “alle” på studiet er venstrevridde, både lærere og studenter. Det er vanskelig for henne å si noe om hva hun mener, uten å bli angrepet og stemplet for rasist og liknende. Så ille er det faktisk, at ingen vil låne pennen hennes!

Først kan jeg starte med å møte henne litt på halvveien: Det er et problem, dersom et samfunnsvitenskapelig studium, kun har rom for ett bestemt (les: venstrevridd) verdisyn. Samfunnsfagene er i motsetning til naturfagene ingen eksakt vitenskap. Selvsagt er det krav til faktakunnskap og saklighet. Imidlertid skal samfunnsfagene være åpne for at samfunnet er mangfoldig. Det finnes ulike måter å se verden på, for å si det enkelt oppsummert.

Det  er grunn til å stille spørsmålstegn ved, gitt at vedkommende student har oppfattet ting riktig, hvor verdifullt et samfunnsvitenskapelig studium er, dersom det kun har rom for folk med ett bestemt politisk verdisyn.

Men: Vi vet jo ikke hvordan ting faktisk er. Vi har faktisk ingen opptak av studiesituasjonen til denne studenten som viser hvor “jævlige” alle er mot henne. Men noe har vi, en kommentar fra en medstudent:
Det er veldig leit at du føler det sånn Mathilde, for det er ikke fakta. Kanskje man har mange som er mer vendt til venstre enn høyre på studiet men jeg er ganske sikkert på at alle i klassen er oppe for å diskutere med de som har andre ståsted og syn. Det er ihvertfall jeg! Det er jo nettopp det som gjør deg rikere på dette studiet! Jeg klarer heler ikke la være å nevne at mye av det du sier faktisk ikke stemmer. I timen, både under forelesning og i gruppearbeid deltar du aldri med dine meninger, så hvordan kan vi gi deg stygge blikk og “hviske”? Flere av oss har faktisk prøvd å diskutere med deg om noe jeg tror vi er uenig om, nettopp Palestina og Israel konflikten, og da sletter du oss som venn på facebook.

Jeg dømmer ingen som har andre politiske ståsted, og synes det faktisk er riktig interessant å diskutere med de mener noe annet enn meg selv. Ikke vær redd for å si dine meninger i klassen, om vi ikke er enige er er vi uansett interessert i å høre hva du har og si. Kjedelig at du føler det sånn, håper å se deg i klassen snart så kan vi ha noen gode diskusjoner. Maria

Denne kommentaren var faktisk i mine øyne både åpen og rett ut sagt omsorgsfull: Dette er en person som faktisk har sett vedkommende student, og er positivt innstilt til å diskutere. Imidlertid har de som har vært villige til å føre en diskusjon med henne blitt slettet som venner på facebook!

Jeg tror, for å være helt ærlig, at både denne studenten, og kanskje også noen av hennes medstudenter, trenger å ta seg selv litt mindre høytidelige. Dersom man alltid skal vurdere folk opp mot deres plassering på høyre-venstre-aksen sliter man. Og hvor “venstrevridde” var egentlig disse medstudentene og lærerne hennes? Vi ser ingen dokumentasjon på partimedlemsskapet til disse personene. Kanskje var de lyseblå høyrefolk eller liberale venstrefolk?

Jeg husker selv mine dager som student i Trondheim på 90-tallet. Selv var jeg da, som nå, litt til høyre for sentrum politisk. Imidlertid elsket jeg forelesningene til en av lærerne, som faktisk var såpass radikal at han forsvarte Mohamar Gadaffi! I de dagene var det uhørt, men argumentene hans var faktisk veldig gode og ga meg noe å tenke på. I retrospekt må jeg si at han nok hadde helt rett, for Libya har jo gått lukt åt skogen siden den fyren ble trampet i hjel av gærningene som nå “styrer” der. For å si det slik: Når noen roper “alahuakbar” og skyter i lufta er det ALDRI godt nytt.

Man har godt av å bli utfordret politisk, ikke bare kan man få ny innsikt og endre standpunkt. I enkelte tilfeller kan man finne nye og bedre argumenter for det man står for, og således bli mer “robust” politisk. Nå er det kanskje litt vanskelig dersom man har såpass ekstreme oppfatninger om ting at man sletter folk på facebook, men dog…

Jaja, når man er 20 har man all verdens med tid :) . Kanskje om noen år kommer det noen løsninger folk ønsker å høre på? Et godt tips er å ikke slette venner på facebook. Eller la vær og legge de til, ta vedkommende ut på en kafe og snakk sammen. Helt vanlig. Det hjelper som oftest.

 

3
 
 
 
 
avatar

About Vebjørn Sletten

Bor i Mo i Rana og liker å skrive litt. Jeg heter Vebjørn, men blogget tidligere som Johni Schuweldahl. Nå vil jeg bare være Vebjørn når jeg blogger ;)
Politikk, Uncategorized , , ,

9 comments


 1. avatar Per Marius Haugen

  Hei. Dette er hentet fra en tidligere debatt. Dette er ditt svar på mitt argument knyttet til Høyre sitt standpunkt om at alle barn skal i barnehagen. Jeg håner Høyre sin prinsippfasthet som du etterpå forsvarer med at Høyre

  “Høyre er ikke et parti som har statiske meninger for evig og alltid. Politikken må tilpasses utviklingen i samfunnet. Utviklingen i samfunnet de siste tiårene har vært at begge foreldre jobber. Samtidig viser det seg at det å gå i barnehage er en fin forberedelse til livet for barna.
  Det er Høyres, og de andre borgerlige partienes politikk i fortid som har vært feilslått: At mor skulle være hjemme “hvis hun selv ville det”. At dette medførte at innvandrerkvinner ble ekskludert fra samfunnet tenkte man ikke på.
  Jeg synes faktisk dette var et fornuftig forslag. Imidlertid kommer folk til å gnåle seg hese på hvor fælt det er, AP kommer til å love at de ikke kommer til å røre ordningen, og 40 % av befolkningen stemmer på Støre. Ressurssterke innvandrerkvinner bindes til kjøkkenbenken, og vi går glipp av gode hoder som kunne gitt oss de ideene vi trenger for å klare oss uten oljen”.

  Her kommer det du mener “ikke er statiske meninger for evig og alltid”. Hentet fra http://www.hoyre.no

  “Ideologi

  Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket. Hver enkelt skal ha størst mulig frihet til og ansvar for å forme sitt eget liv og sin egen fremtid basert på respekt for andre og for fellesskapet.

  Samfunnet består av mennesker med ulik kulturell bakgrunn. Høyre mener at mangfold og forskjellighet er en kilde til utveksling av ideer, fornyelse og kreativitet.

  Valgfrihet er en naturlig del av å kunne bestemme over eget liv. Høyre vil ha et samfunn som gir muligheter for alle, og frihet til å velge. Høyres politikk bygger på et konservativt samfunnssyn og liberale verdier, og Høyre legger derfor til grunn at samfunnet er til for å styrke enkeltmennesket. Høyre ønsker en sterk, men begrenset stat som sikrer maktspredning, gir rom for mangfold og som setter grenser for hva som skal være politikk.

  (fra Prinsipprogrammet, vedtatt 2008)”

  Fantastisk dobbelmoral! Politikk er dessverre ideologi også, uansett hvor utspekulerte politikerne forsøker å være når det passer dem 😉





  • Ok, her kommer du inn på min blogg, på et innlegg som ikke er relevant i forhold til den debatt-tråden jeg antar jeg har skrevet noe i.
   Men når det er sagt: Jeg skjønner ikke hva som er dobbeltmoralsk her? Skulle jeg bli skremt over hvor “fælt” Høyre sitt prinsipp-program var?





 2. avatar Mathilde Fjeldstad

  Hei, det var jeg som skrev innlegget i Si;D i 2015. Jeg snubket over dette innlegget da jeg Googlet meg selv.
  Jeg må bare få si at hun som svarte på mitt innlegg, Maria, var en jeg på de 3årene vi tok bacheloren sammen ikke snakket med i det heletatt. Hun mente det jeg skrev ikke stemte, selv om vi på de 3årene ikke sa annet enn “hei” og “hade” til hverandre. Forøvrig slettet jeg enkelte fra FB da det i noen av mine poster ble en voldsom diskusjon som gikk langt utover det saklige flere ganger.
  Håper dette var litt oppklarende. Jeg studerer forsåvidt på en ny intitusjon nå og møter ikke de samme problemene jeg møtte på HiOA. Les gjerne om Endre Bodahls liknende situasjon på BI.





 3. Hey fellas !! My name is Aristides, Can anyone recommend me
  websites with resources about Web Design Portfolio Spain?..





 4. Мы тоже взяли потребительский кредит в ОТП-банке.





 5. avatar Lenard Jeter

  Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: bloghog.no

  WE PROVIDE ORGANIC VISITORS BY KEYWORD FROM SEARCH ENGINES OR SOCIAL MEDIA

  YOU GET HIGH-QUALITY VISITORS
  – visitors from search engines
  – visitors from social media
  – visitors from any country you want

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST => https://bit.ly/2HQZggh

  Thanks, Lenard Jeter
  If you no longer wish to hear from us, please reply this email.





 6. avatar Joel Sodeman

  Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: bloghog.no ?

  WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH:
  – 100% safe for your site
  – real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters
  – visitors from Search Engine (by keyword)
  – visitors from Social Media Sites (referrals)
  – visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…)
  – very low bounce rate
  – very long visit duration
  – multiple pages visited
  – tractable in google analytics
  – custom URL tracking provided
  – boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com

  Thanks, Joel Sodeman





 7. avatar Dina Farfan

  Hello

  YOU NEED FAST PROXY SERVERS ?

  Check it out this Anonymous and Private Proxy Servers.
  – HTTP & SOCKS5 Proxy supported.
  – IP Authentication or Password Authentication available.
  – MORE INFO HERE: https://bit.ly/3ifZkmL

  Thanks, Dina Farfan
  If you no longer wish to hear from us, please reply this email.





 8. avatar Salvatore Freehill

  Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: bloghog.no ?

  WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH:
  – 100% safe for your site
  – real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters
  – visitors from Search Engine (by keyword)
  – visitors from Social Media Sites (referrals)
  – visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…)
  – very low bounce rate
  – very long visit duration
  – multiple pages visited
  – tractable in google analytics
  – custom URL tracking provided
  – boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com

  Thanks, Salvatore Freehill





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *